Delftse Post: Boer je straks mee op een Herenboerderij?

Voedsel van eigen akker, zo op je bord. Met oog voor natuur en zonder tussenhandel gekweekt. Dat kan via Herenboeren. Je runt samen een kleinschalig gemengd boerenbedrijf, maar een boer doet het werk. Carlien van der Zwet uit Den Hoorn en Paul Berghuis uit Rijswijk raakten geïnspireerd. Als het aan hen ligt, start er komend jaar een Herenboerderij in Den Hoorn of omgeving. Boer je straks mee?

(dit artikel verscheen eerder in de Delftse Post)

Op een Herenboerderij scharrelen kippen in het rond, wroeten varkens in de grond en wordt groente en fruit geteeld zonder bestrijdingsmiddelen op een gezonde bodem. Samen met anderen vorm je als herenboer een coöperatie die een boer in dienst heeft. Deze Herenboerenboer bewerkt het land en zorgt voor de dieren. Meehelpen mag, maar hoeft niet. Dat bepaal je zelf. Een keer per week ga je met kakelverse eieren, groente van het seizoen en frisse appeltjes naar huis.

Voedselgemeenschap

“Het sociale aspect maakt dit voedselconcept extra aantrekkelijk. Je doet het samen met mensen die een warm hart hebben voor buitenzijn en gezond, lokaal en lekker eten”, zegt Carlien van der Zwet. “Je beslist met zijn allen hoe het bedrijf gerund wordt en wat er geteeld wordt. Maar de boer heeft vanuit zijn professionaliteit het laatste woord.” Paul Berghuis benoemt nog een ander voordeel: “Je geeft een eerlijke boterham aan een boer die op een andere manier wil boeren. Mede daarom past dit concept helemaal in deze tijd.”

Een Herenboerderij voedt 500 monden, dat zijn zo’n 200 huishoudens. Met een eenmalige inleg van €2000,- word je mede-eigenaar van het bedrijf. Een eenpersoonshuishouden voor de helft van dat bedrag. Wekelijks ben je tussen de €10 tot €13 kwijt. Daarvoor krijg je ongeveer 60% van je boodschappen, maar dan van eigen land.

Betrokken boeren

Voordat er hier in de buurt een Herenboerderij kan starten, moet er nog veel gebeuren. “We hebben land nodig om te pachten, voldoende mede-eigenaren en een boer die voor ons het land bewerkt”, zegt Carlien. Op maandag 12 oktober organiseren de kartrekkers een brede bijeenkomst in de Buccaneer, Paardenmarkt 1A Delft. Ze hopen dan zo’n 150 mensen aan het concept te verbinden om daarna met gemeente en landeigenaren in gesprek te gaan. Boeren uit de omgeving nodigen ze van harte uit om mee te denken!

Deel dit bericht: