Wie wij zijn
Herenboeren Delft-Rijswijk bestaat uit een groep enthousiaste kartrekkers met bestuursleden en werkgroepen. Gezamenlijk zetten zij zich om de Herenboerderij operationeel te maken in de buurt van Delft en Rijswijk. De kartrekkers hebben allemaal een eigen taak en zijn onderverdeeld in werkgroepen. Hieronder stellen zij zich kort voor.
Wil je ook graag inzetten voor Herenboeren Delft-Rijswijk? We kunnen altijd hulp gebruiken! Druk dan op de button hieronder.

Carlien van der Zwet
Voorzitter
Werkgroep Organisatie
Werkgroep Communicatie
Als horeca- en eventmanager heb ik altijd ‘iets’ met food & beverage gehad. Hoewel opgeleid als docent handvaardigheid en gezondheidskunde in de jaren 80 van de vorige eeuw ben ik gestart als ondernemer in de horeca. In het bedrijf draaide alles om mooie, kleurrijke maaltijden die niet alleen lekker en gezond zijn, maar die ook geteeld worden met respect voor de natuur. Het moest ‘anders’, toen al!
Nu werk ik als officemanager bij Buccaneer Delft waar scale-ups werken aan energietransitie. Het gaat om de toekomst! Met Herenboeren wil ik op persoonlijke titel bijdragen aan een betere voedselproductie.
Herenboeren lijkt me onwijs leuk, GOOD FOOD en een plek waar ik op zaterdag naar toe fiets… ik zie me al helemaal gaan!

Robert van Bendegom
Penningmeester
Werkgroep Financiën en Juridische Zaken
Mijn naam is Robert van Bendegom. Na het grootste deel van mijn leven in Den Haag te hebben gewoond, ben ik na een omzwerving van vijf jaar Kopenhagen een kleine twee jaar geleden terug verhuisd naar Rijswijk, niet ver van waar ik mijn peutertijd heb doorgebracht.
Beroepsmatig hou ik me bezig met het inzichtelijk maken van de financiële prestaties van een bedrijf. Dit heb ik gedaan in de sectoren biotechnologie, scheepvaart en logistiek, en de laatste jaren in retail.
In de zomer trek ik er graag op uit met de fiets. Ik geniet van de omgeving, zeker wanneer bos-, berg- en boerenlandschap elkaar afwisselen. Aan het berglandschap kan ik niets bijdragen, maar ik hou graag het boerenlandschap intact. Het Herenboereninitiatief geeft me die mogelijkheid.

Marco de Ruiter
Secretaris
Werkgroep Organisatie
Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat er in de natuur te beleven valt. Zodra het maar even kan trek ik er op uit om mij te verwonderen over de schoonheid van de natuur en de prachtig op elkaar afgestemde, maar uiterst kwetsbare ecosystemen. Het is niet verwonderlijk dat ik in de jaren 80 biologie ben gaan studeren. Nog mooier is dat ik van mijn interesses mijn beroep heb kunnen maken en werk als hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum om een onderzoeksgroep te leiden naar het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen tijdens de zwangerschap en tevens onderwijs verzorg voor studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen.
Via mijn schoonfamilie heb ik een klein beetje van het boerenleven leren kennen. Het initiatief om samen met boeren milieuvriendelijker te gaan telen en te onderzoeken hoe dit direct met de consument dus zonder tussenkomst van groothandelaren en winkeliers geregeld georganiseerd kan worden, wil ik daarom graag ondersteunen. Wij kunnen als early adaptors met Herenboeren Nederland mee helpen een verschil te gaan maken voor onze kinderen…

Erwin van Vliet
Werkgroep Boer & Land
Al van jongs af aan ben ik graag op ontdekkingsreis in de natuur. Op zoek naar en vol verwondering voor al het moois ons heen. Als (neuro)bioloog ben ik ook bezig met ontdekkingen. Ik probeer te ontrafelen hoe epilepsie ontstaat, zodat nieuwe behandelmethodes ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast geef ik als universitair docent les over hersenziektes.
In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn gezin buiten. Om te wandelen of fietsen, flora en fauna te fotograferen (zoals bijvoorbeeld de uiterst zeldzame purperrode orchis op Schiermonnikoog) maar ook om te helpen bij de verzorging van dieren op een werkboerderij en het onderhouden van land waarop paarden staan. Herenboeren past voor mij perfect in dit plaatje. Buiten zijn en samen op duurzame wijze voedsel produceren, met zorg en aandacht voor elkaar, maar ook voor plant en dier.

Hans Dunlop
Werkgroep Communicatie
Ik heb zo’n 30 jaar bij Shell gewerkt, waar ik vanuit marketing perspectief vaak bij de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen betrokken ben geweest. Na mijn (vervroegd) pensioen ben ik verder gegaan als fotograaf en organisator van evenementen. Voor mij is het altijd van belang om te bedenken wat ik kan bijdragen aan een organisatie, maar ook aan de wereld. Publiek een leuke ervaring bezorgen daar kan ik een verschil maken, maar een betere wereld kan er alleen komen als iedereen een klein steentje bijdraagt. Het initiatief van Herenboeren is duidelijk zo’n stap die we allemaal kunnen zetten. Realiseren waar je eten vandaan komt, dieren een mooi leven bezorgen, groente en fruit kweken op een gezonde en natuurlijke manier. De basis voor lekker eten, maar dan op een duurzame wijze.

Paul Koeslag
Werkgroep Organisatie
Werkgroep Financiën en Juridische zaken
Al jaren ben ik lid van ‘Slow Food Het Groene Hart’ dat zich sterk maakt voor lokaal produceren en -consumeren. Het concept van Herenboeren Delft Rijswijk sluit daar uitstekend op aan.
Als liefhebber van lekker eten wil ik dat het gezond en duurzaam geproduceerd wordt met respect voor de dieren. Het wordt tijd om de bakens te verzetten en waar kun je dan beter beginnen dan in je eigen omgeving?Kleinschalige gemengde bedrijven hebben volgens mij de toekomst, waar mensen met plezier werken en dieren op een ontspannen manier worden grootgebracht. Als kartrekker breng ik mijn ervaring met bestuur, toezicht en juridische vraagstukken in om van Herenboeren Delft Rijswijk een succes te maken!

Ria Zonneveld
Werkgroep Boer & Land
Mijn naam is Ria Zonneveld-Birza. Met man, twee dochters van 15, twee katten en een hond woon ik in het gezellige Leeuwendaal in oud-Rijswijk. Van huis uit jurist, ben ik mijn werkende bestaan ooit begonnen bij het Ministerie van Landbouw. Ik heb sindsdien op heel veel verschillende plekken gewerkt, vooral in de rol van interim-manager binnen het publieke domein waar ik organisaties help die in zwaar weer zitten. De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer bewust geworden van de kwetsbaarheid van onze leefomgeving. Omdat dit zorgelijke besef mij behoorlijk kan verlammen ben ik op zoek gegaan naar de dingen die wél binnen mijn invloedsfeer liggen om mijn voetafdruk te beperken. Zo heeft ons huis zonnepanelen, eet ik vegetarisch en vlieg zo weinig mogelijk. Herenboeren past daar naadloos bij. Ik vind het een geweldig positief en aanstekelijk initiatief. Met gezonde ‘food on the table’ én ‘food for thought’.

Steven van der Werff
Werkgroep Financien en Juridische Zaken
In mijn jeugd woonde ik op het platteland. Vaak was ik na school te vinden bij de boerderijen in de buurt, en hielp ik met hooien, de kalveren en biggetjes verzorgen of bouwde ik hutten in de hooiberg. Mijn liefde voor het platteland en het leven op en rond de boerderij zijn daar begonnen. Tegenwoordig woon ik met mijn gezin en hond in Rijswijk en werk ik als zelfstandig gevestigd belastingadviseur. In mijn vrije tijd rij ik vaak op mijn racefiets door de omgeving. Met pijn in het hart zie ik de woestijn van raaigras en maïs, en de worsteling van de weidevogels om hun kroost in deze armoede groot te brengen. Herenboeren draagt bij aan een eerlijk inkomen voor de boer, goed eten op tafel en een evenwichtig gebruik van de grond, met eerbied voor de natuur die ons zoveel geeft. Graag zet ik mij daarvoor in!

Erik Kersten
Werkgroep Communicatie
Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Brabant en ben opgegroeid tussen de maisvelden, de varkensboerderijen en onze eigen moestuin met kippenren ernaast. Opa en oma hadden een gemengd boerenbedrijf en oma maakte van alles met wat er van het land en uit de moestuin kwam. Later ben ik die band met het boerenleven wel kwijtgeraakt en begon ik ook de nadelen ervan te zien. Daarom vind ik de opkomst van kleinschalige landbouw met inzet van particulieren en met oog voor de natuur ook zo mooi. Daarin komt alles samen wat de landbouw mooi maakt, zonder de schaalvergroting, de stikstof en de machtspositie van supermarktketens. In de kern gaat landbouw over voedselvoorziening en handen in de grond en aan een stuk gereedschap. Dat is wat er gebeurt bij Herenboeren, met als resultaat een gezond bord eten en een gelukkige en betrokken burger. Ik ben blij dat ik mee mag helpen om dit ook in de regio Delft-Rijswijk voor elkaar te krijgen.
Zelf regel ik, na vele omzwervingen, alweer enkele jaren de communicatie en de digitale uitingen van museum Escher in Het Paleis in Den Haag. Naast de natuur is de museumwereld ook echt een passie. Een derde fascinatie is film. Ik houd al vele jaren een persoonlijk blog bij over mijn filmervaringen op mijn eigen site.
Ik woon met mijn vriendin Irene en kinderen Yfke en Aram in Oud-Rijswijk.
Ans Meiborg
Werkgroep Communicatie
Door mijn werk als magazinemaker kwam ik in contact met Carlien van der Zwet. Ik was bezig met een verhaal over coöperaties. Wat drijft mensen om de krachten te bundelen in zo’n samenwerkingsverband? De rode draad bleek de behoefte aan regie. Invloed willen uitoefenen op de manier waarop iets tot stand komt. Rechtvaardiger, eerlijker, met respect voor mens en natuur. Tijdens het interview met Carlien en een zonnige fotoshoot in een weiland bij het Bieslandse Bos, groeide mijn enthousiasme voor de Herenboeren. Een prachtige missie maar ook een bewezen concept: realistisch en financieel goed onderbouwd. Van het een kwam het ander en voordat ik het wist, zat ik in een werkgroep…. Het geeft me energie om samen met anderen iets nieuws op te zetten. Ik hoop dan ook dat ik met mijn ervaring als communicatie-adviseur en tekstschrijver een klein steentje kan bijdragen aan de start van Herenboeren Delft-Rijswijk.
Lisette Kouwenhoven
Werkgroep Boer & Land
Als kind ben ik opgegroeid tussen de ‘koeien en de kassen’ en voelde mij erg thuis op de boerderij van mijn opa in Pijnacker. Daar zag ik kalfjes geboren worden, mocht ik helpen de koeien voeren, keek ik toe bij het hooien en hadden we een geweldige ruimte en omgeving om in te spelen.
Ik leerde hoe groenten groeide in de moestuin van mijn opa en bij de buurman aan de overkant. Daarna maakte ik verder kennis met het telen van groenten via bijbaantjes in de tuinbouw.
Vele jaren later kwam het besef dat ook ik ben meegegaan in het jaarrond aanbod van de supermarkt, de lage prijzen hiervoor en de vele producten die vanuit verre oorden hier worden aangeboden. Het nadelige effect hiervan is een complex vraagstuk om op te lossen. Mijn bijdrage is begonnen met kleine stapjes door weer lokaal mijn groenten, fruit en zuivel te kopen en mee te gaan met het aanbod van de seizoenen. Ik volg met grote belangstelling de vele nieuwe vormen van voedselproductie die mogelijk zijn. Herenboeren is voor mij een prachtig initiatief waarin veel aspecten samenkomen; weten waar voedsel vandaan komt, op een natuurinclusieve wijze verbouwen, eten met de seizoenen en ook nieuwe gewassen leren kennen. Ik kijk er naar uit om binnen afzienbare tijd met vele mede boeren de handen uit de mouwen te steken om een mooie plek te creëren waar mens en natuur samenkomt.