Skip to content

Wie wij zijn

Herenboeren Delft-Rijswijk bestaat uit een groep enthousiaste kartrekkers met bestuursleden en werkgroepen. Gezamenlijk zetten zij zich om de Herenboerderij operationeel te maken in de buurt van Delft en Rijswijk. De kartrekkers hebben allemaal een eigen taak en zijn onderverdeeld in werkgroepen. Hieronder stellen zij zich kort voor. 

Wil je ook graag inzetten voor Herenboeren Delft-Rijswijk? We kunnen altijd hulp gebruiken! Druk dan op de button hieronder.

Carlien van der Zwet_2023

Carlien van der Zwet

Voorzitter
Werkgroep Organisatie
Werkgroep Communicatie

Als horeca- en eventmanager heb ik altijd ‘iets’ met food & beverage gehad. Hoewel opgeleid als docent handvaardigheid en gezondheidskunde in de jaren 80 van de vorige eeuw ben ik gestart als ondernemer in de horeca. In het bedrijf draaide alles om mooie, kleurrijke maaltijden die niet alleen lekker en gezond zijn, maar die ook geteeld worden met respect voor de natuur. Het moest ‘anders’, toen al!

Nu werk ik als officemanager bij Buccaneer Delft waar scale-ups werken aan energietransitie. Het gaat om de toekomst! Met Herenboeren wil ik op persoonlijke titel bijdragen aan een betere voedselproductie.
Herenboeren lijkt me onwijs leuk, GOOD FOOD en een plek waar ik op zaterdag naar toe fiets… ik zie me al helemaal gaan!

Wilbert

Wilbert Hoondert

Bestuurslid
Werkgroep Organisatie

Ik ben Wilbert Hoondert en ik woon in Delft. Ik heb twee uitwonende kinderen en een relatie met Margreet. Ik hou van lezen, koken en pianospelen. Ik kook graag met eerlijke producten en typische Hollandse groenten als wortel en kolen. Ik denk dat ik met de producten van Herenboeren smakelijke gerechten kan maken.

Ik werk al lang bij de overheid, voorheen onder andere bij de gemeente Delft als hoofd Cultuur, Kennis en Economie en momenteel bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op de afdeling Strategie. Ik hou me daar bezig met de totstandkoming van de Nota Ruimte, het onderwerp wonen-werken-bereikbaarheid en het onderhouden van de relaties met andere overheden (gemeenten, provincies en waterschappen).Op het ministerie leven veel zorgen over de kwaliteit van de bodem, het water en de biodiversiteit. Het concept van de Herenboeren kan een bijdrage leveren aan natuurherstel, bodemverbetering en schoon water. Dat is belangrijk voor hier en nu, maar ook straks voor onze kinderen en kleinkinderen. Daar werk ik graag aan mee. Het verwerven van een stuk land heeft daarbij de hoogste prioriteit.

Onno IJsselstein - penningmeester

Onno van IJsselsteijn

Penningmeester
Werkgroep Financiën en Juridische Zaken

Sinds 2008 woon ik in Rijswijk samen met vriendin en dochter. Ik ben opgegroeid in het oosten van het land met veel groen en ruimte om me heen. In mijn jeugd heb ik jaren in het weekend en de schoolvakanties gewerkt bij een melkveehouder. Terugkijkend naar toen was de boer waar ik hielp ook al bezig met vraagstukken die nu bekend zijn onder de begrippen duurzaamheid en biologisch, maar eind jaren tachtig minder actueel dan nu.

Ik vind Herenboeren een mooi initiatief waarmee actief een bijdrage geleverd wordt aan het zo duurzaam mogelijk (en ook lekkerder) eten op tafel kunnen zetten. Het is belangrijk om te weten wat je eet en waar het vandaan komt. De mogelijkheid om dit samen te kunnen doen met enthousiaste mensen uit de directe omgeving maakt het initiatief voor mij nog leuker. Ik werk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en heb daar jarenlang een financiële functie gehad. Nu ben ik daar meer met bestuurlijke inrichtingsvraagstukken bezig. In de rol van penningmeester komen zo verschillende onderdelen van mijn interesses heel mooi samen.

Marco-de-Ruiter_2023

Marco de Ruiter

Secretaris
Werkgroep Organisatie

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat er in de natuur te beleven valt. Zodra het maar even kan trek ik er op uit om mij te verwonderen over de schoonheid van de natuur en de prachtig op elkaar afgestemde, maar uiterst kwetsbare ecosystemen. Het is niet verwonderlijk dat ik in de jaren 80 biologie ben gaan studeren. Nog mooier is dat ik van mijn interesses mijn beroep heb kunnen maken en werk als hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum om een onderzoeksgroep te leiden naar het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen tijdens de zwangerschap en tevens onderwijs verzorg voor studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen.

Via mijn schoonfamilie heb ik een klein beetje van het boerenleven leren kennen. Het initiatief om samen met boeren milieuvriendelijker te gaan telen en te onderzoeken hoe dit direct met de consument dus zonder tussenkomst van groothandelaren en winkeliers geregeld georganiseerd kan worden, wil ik daarom graag ondersteunen. Wij kunnen als early adaptors met Herenboeren Nederland mee helpen een verschil te gaan maken voor onze kinderen…

Paul Koeslag

Paul Koeslag

Werkgroep Organisatie
Werkgroep Financiën en Juridische zaken

Al jaren ben ik lid van ‘Slow Food Het Groene Hart’ dat zich sterk maakt voor lokaal produceren en  -consumeren. Het concept van Herenboeren Delft Rijswijk sluit daar uitstekend op aan. 

Als liefhebber van lekker eten wil ik dat het gezond en duurzaam geproduceerd wordt met respect voor de dieren. Het wordt tijd om de bakens te verzetten en waar kun je dan beter beginnen dan in je eigen omgeving?Kleinschalige gemengde bedrijven hebben volgens mij de toekomst, waar mensen met plezier werken en dieren op een ontspannen manier worden grootgebracht. Als kartrekker breng ik mijn ervaring met bestuur, toezicht en juridische vraagstukken in om van  Herenboeren Delft Rijswijk een succes te maken!

Ans Meiborg

Ans Meiborg

Werkgroep Communicatie

Door mijn werk als magazinemaker kwam ik in contact met Carlien van der Zwet. Ik was bezig met een verhaal over coöperaties. Wat drijft mensen om de krachten te bundelen in zo’n samenwerkingsverband?  De rode draad bleek de behoefte aan regie. Invloed willen uitoefenen op de manier waarop iets tot stand komt. Rechtvaardiger, eerlijker, met respect voor mens en natuur. Tijdens het interview met Carlien en een zonnige fotoshoot in een weiland bij het Bieslandse Bos, groeide mijn enthousiasme voor de Herenboeren. Een prachtige missie maar ook een bewezen concept: realistisch en financieel goed onderbouwd. Van het een kwam het ander en voordat ik het wist, zat ik in een werkgroep…. Het geeft me energie om samen met anderen iets nieuws op te zetten. Ik hoop dan ook dat ik met mijn  ervaring als communicatie-adviseur en tekstschrijver een klein steentje kan bijdragen aan de start van Herenboeren Delft-Rijswijk.

Hans Dunlop

Hans Dunlop

Werkgroep Communicatie

Ik heb zo’n 30 jaar bij Shell gewerkt, waar ik vanuit marketing perspectief vaak bij de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen betrokken ben geweest. Na mijn (vervroegd)  pensioen ben ik verder gegaan als fotograaf en organisator van evenementen. Voor mij is het altijd van belang om te bedenken wat ik kan bijdragen aan een organisatie, maar ook aan de wereld. Publiek een leuke ervaring bezorgen daar kan ik een verschil maken, maar een betere wereld kan er alleen komen als iedereen een klein steentje bijdraagt. Het initiatief van Herenboeren is duidelijk zo’n stap die we allemaal kunnen zetten. Realiseren waar je eten vandaan komt, dieren een mooi leven bezorgen, groente en fruit kweken op een gezonde en natuurlijke manier. De basis voor lekker eten, maar dan op een duurzame wijze.

Harry Doensen

Harry Doensen

Werkgroep Communicatie

In mijn werkbare leven heb ik altijd banen gehad in de marketing. Gewerkt met veel data binnen onderzoek, analyse en campagneselecties en evaluaties. Het begon o.a. met het verhuren van bungalows bij Center Parcs. Vervolgens campagnes ontwikkelt voor een zorgverzekeraar. Ook nog even werkzaam geweest bij KPN op de zakelijke markt en tenslotte donateurs voor Unicef geworven. Altijd nieuwsgierig geweest hoe je mensen zo goed mogelijk kunt aanspreken en interesseren voor een product of dienst. Afgelopen jaar ben ik met pensioen gegaan en ben ik lekker aan het freewheelen en aan het kijken wat ik nu zou willen oppakken.

Samen met mijn vrouw en 2 zonen hebben we jaren in het Westland en Den Haag gewoond. Onze zonen zijn inmiddels uitgevlogen en daarom waren we op zoek naar een kleinere woonruimte. Zo’n 5 jaar geleden zijn we uiteindelijk in Wateringen terecht gekomen in een bungalow waar alles gelijkvloers is. Dit met het oog op de toekomst. Er is een heerlijke tuin bij waar we regelmatig (als het droog is tenminste) lekker in vertoeven. Ook is er een kleine kas waar wat planten gekweekt kunnen worden. Aangezien ik altijd in de weer ben met het kweken van plantjes was die kas uitstekend geschikt hiervoor. Op vakantie ben ik altijd bezig om zaadjes van planten te verzamelen en thuis te kijken of deze gezaaid en groot te trekken zijn.
We houden er van om onbekende gebieden te verkennen hetzij per fiets of al wandelend. Zo hebben we de Dales Way in Groot-Brittannië gelopen of de Velo Francette in Frankrijk gefietst. Of met de auto door Andalusië getrokken. Zo komen we de tijd wel door.

Uiteraard wil ik mijn vrijetijd niet zo vrijblijvend invullen. In mijn “zoektocht” naar een eventuele toekomstige activiteit die ik zou willen oppakken kwam ik het concept van Herenboeren tegen. Dit sprak mij enorm aan. Zeker omdat men bezig is om in de omgeving Delft-Rijswijk een herenboerderij op te zetten. Vooral het lokaal produceren van je eigen voedsel zonder bestrijdingsmiddelen en op een duurzame manier waren aspecten, die bij mij aanspraken. Ook vind ik het belangrijk om samen met gelijkgestemden de schouders onder deze Herenboerderij te zetten en op deze manier een mooie boerderij te bewerkstelligen. We gaan er iets moois van maken.

Lisette Kouwenhoven

Lisette Kouwenhoven

Werkgroep Boer & Land

Als kind ben ik opgegroeid tussen de ‘koeien en de kassen’ en voelde mij erg thuis op de boerderij van mijn opa in Pijnacker. Daar zag ik kalfjes geboren worden, mocht ik helpen de koeien voeren, keek ik toe bij het hooien en hadden we een geweldige ruimte en omgeving om in te spelen.

Ik leerde hoe groenten groeide in de moestuin van mijn opa en bij de buurman aan de overkant. Daarna maakte ik verder kennis met het telen van groenten via bijbaantjes in de tuinbouw.

Vele jaren later kwam het besef dat ook ik ben meegegaan in het jaarrond aanbod van de supermarkt, de lage prijzen hiervoor en de vele producten die vanuit verre oorden hier worden aangeboden. Het nadelige effect hiervan is een complex vraagstuk om op te lossen. Mijn bijdrage is begonnen met kleine stapjes door weer lokaal mijn groenten, fruit en zuivel te kopen en mee te gaan met het aanbod van de seizoenen. Ik volg met grote belangstelling de vele nieuwe vormen van voedselproductie die mogelijk zijn. Herenboeren is voor mij een prachtig initiatief waarin veel aspecten samenkomen; weten waar voedsel vandaan komt, op een natuurinclusieve wijze verbouwen, eten met de seizoenen en ook nieuwe gewassen leren kennen. Ik kijk er naar uit om binnen afzienbare tijd met vele mede boeren de handen uit de mouwen te steken om een mooie plek te creëren waar mens en natuur samenkomt.

peterwaij

Peter Waij

Werkgroep Boer & Land

Ik woon nu zo’n 27 jaar met mijn vrouw in Rijswijk in een fijn huis aan het water.

Ik kan enorm genieten van alles wat zich daarin afspeelt: eenden, meerkoeten, aalscholvers, reigers, veel vissen, rivierkreeftjes en soms zelfs een ijsvogeltje.

De natuur trekt me  steeds meer, hoewel dat in Nederland behoorlijk onder druk staat. Dat is ook mede de reden dat Zweden ons favoriete vakantieland is geworden.

En dan ga je ook nadenken over wat je zelf kunt doen om die natuur te helpen. Dus zonnepanelen, plug-in hybride auto, broeikas op het dakterras, minder vlees eten, minder verpakkingen, Pieter Pot, zuinige CV…

In mijn werk als concerncontroller bij een waterschap kwam ik steeds meer in aanraking met de beperkte ruimte die wij in Nederland hebben en de dilemma’s dat dat oplevert. Dan valt op dat veel samenhangt met de manier hoe wij in Nederland boeren.

En toen ik in een plaatselijk krantje een artikel las over de HB was ik direct geinteresseerd. Dat concept zou zomaar een mooie stap kunnen zijn in een ontwikkeling naar een duurzamer en klimaatbestendiger Nederland.

En voordat ik het wist was ik mede door het enthousiasme van Carlien al “benoemd” als kartrekker…