Een bezoek aan Herenboeren Wilheminapark

Op 31 juli 2021 brachten een aantal aspirant Herenboeren uit Delft en Rijswijk een bezoek aan de Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel. Dit is de allereerste Herenboerderij die in Nederland is gestart. Zij weten inmiddels hoe het werkt. De groep nieuwelingen kreeg een rondleiding van Douwe Korting, een zeer ervaren en deskundige Herenboer van het eerste uur. Bij aankomst werden de boodschappentassen gevuld: krulandijvie en komkommers. Dit keer geen eieren want de kippen waren net geslacht en komen binnenkort als soepkip beschikbaar. 

Wilhelminapark ligt in het buitengebied van Boxtel in Brabant. Het bedrijf bestaat uit 249 kippen, ongeveer 12 varkens, een kleine kudde koeien, fruit bomen met een flinke diversiteit aan soorten van o.a. appels en peren en zo’n 50 verschillende soorten groenten. De boerderij wordt gerund door een boer uit de buurt. Zijn opdracht is om 500 monden te voeden. Deze boer is zeer betrokken en gaat er echt voor om de afspraak waar te maken. Dit binnen de meegegeven kaders zoals het vermijden van chemische middelen.

Voor mij, als oud glastuinbouwer, is het nieuw om te zien dat het niet nodig is om een zo’n groot mogelijke oogst per m² te halen en dat producten niet aan een vastgestelde vorm hoeven te voldoen. –  John van Ruijven

De boer geeft, als het kan, invulling aan verzoeken van de leden. Dit jaar was de vraag of hij de leverperiode van groente en fruit kon verlengen. Dit is gelukt door een grote diversiteit aan soorten te gebruiken en tevens door in op eenvolgende perioden te zaaien of te planten. 

Het was inspirerend om te horen dat er 54 soorten gewassen groeien, dat levert een mooi kleurenpalet op en we maken kennis met een onbekende vrucht: de citroenkomkommer!  – Lisette van Kouwenhoven

Varkens, koeien en kippen, het kost hectares en inzet. Hoe is dat voor de vegetariër? Douwe legde uit dat het vee een belangrijke rol speelt in het op orde houden en zelfs verhogen van de kwaliteit van de grond. Het  omwoelen en bemesten van de grond door de varkens blijkt belangrijker dan gedacht. De kippen pikken insecten en slakken weg uit de boomgaard en zo dragen de dieren dus ook bij aan de kwaliteit van de groente-opbrengst.

Wil je een keer een Herenboerderij bezoeken in Nederland? Neem dan contact op met de boerderij waar je naar toe wilt. Herenboeren Wilhelminapark is te bezoeken op 9, 17 en 23 oktober a.s., maar ook online via www.wilhelminapark.herenboeren.nl

In dit filmpje kun je zien hoe de uitgifte van voedsel verloopt op deze boerderij:

Deze inhoud is geblokkeerd vanwege jouw cookievoorkeuren.

Accepteer alle cookies om deze content weer te geven.
Wijzig jouw cookievoorkeuren.

Deel dit bericht: