Rondleiding Herenboerderij de Vlinderstrik

Gezien de mogelijke start van een herenboerderij in de omgeving Delft-Rijswijk was de open dag bij de Vlinderstrik een mooie gelegenheid om te horen wat het opstarten van een herenboerderij allemaal met zich meebrengt. Van deze ervaringen kan Herenboerderij Delft-Rijswijk haar voordeel doen.

De grond voor de Vlinderstrik wordt vanaf eind 2019 gepacht van Natuurmonumenten en beslaat in totaal zo’n 40 ha. waarvan 20 ha. door de Vlinderstrik wordt beheerd. De resterende 20 ha. worden door Natuurmonumenten onderhouden. Zij streven natuurdiversiteit na. Zo is een tijdje geleden grond afgegraven om deze weer wat schraler te maken en zo de natuurlijke diversiteit verder uit te bouwen. Aan het beheer van de grond leveren de leden van de Vlinderstrik ook een bijdrage door de bermen bij te houden etc.

We worden warm onthaald bij de grote multifunctionele schuur. In het begin van de boerderij was dit een melkschuur. Uiteindelijk is deze verder uitgebouwd zodat de schuur te gebruiken is voor bijeenkomsten, de wekelijkse uitgifte van groente, fruit en vlees en opslag van het materieel en groente. Vorig jaar is een koel- en vriesruimte aangelegd waardoor groente langer vers gehouden kan worden. Men had regelmatig een overschot van groente, die met behulp van een koelvriesinstallatie langer goed te houden is.

We worden rondgeleid door Rianne, een enthousiaste dame die vanaf de start van de herenboerderij bij de opbouw betrokken is. Naast de schuur staan een aantal grote containers waar paddestoelen gekweekt worden. Met enige regelmaat krijgen de leden champignons of oesterzwammen uitgeleverd. Dit geeft wat variatie op het menu en zijn een belangrijke vleesvervanger.

bezoek_de_vlinderstrik_buiten

We lopen door naar het kippendomein. In het begin had men nog een kipcaravan. Deze werd met enige regelmaat verplaatst. De leden vonden evenwel, dat de ruimte voor de kippen te beperkt was. Daarom heeft men ervoor gekozen om de kippen op een vaste plek neer te zetten en naast het nachtverblijf een heel ruime kippenren te bouwen. Hier worden de kippen uitgedaagd om hun voedsel te zoeken via trappen, tonnen en zelfs een schommel. Hierdoor blijven ze in beweging en hebben ze een gezond leven. In het begin had men een kippensoort dat meer geschikt was voor het leggen van eieren. Zij waren ook wat onrustiger. Een tijdje geleden zijn ze overgestapt op een soort, dat zowel geschikt is voor het leggen van eieren als ook de vleesproductie. Ook was dit soort veel rustiger. Je kon echt zien dat de kippen een goed leven hebben. De boerderij houdt altijd iets minder dan 250 kippen. Gaat men hierover heen, dan moet men aan strengere wetgeving voldoen.

bezoek_de_vlinderstrik_kippenhok
bezoek_de_vlinderstrik_kip

 

Bij de kippenren heeft men ook een aantal overdekte kassen staan waar groente opgekweekt wordt alvorens deze wordt uitgeplant. Het merendeel van de zaden wordt evenwel aangekocht en direct op het land gezaaid. Doordat de groente in zogenaamde vlakkenteelt wordt gezaaid is deze veel bewerkelijker dan als men deze in een soort monocultuur zaait. Men heeft jaarlijks 8 grote vlakken in bewerking. Steeds schuift men 1 vlak op omdat men niet elk jaar op dezelfde plaats dezelfde groente kweekt. In elk vlak wordt een andere groente gezaaid en 1 vlak blijft steeds leeg en wordt overgelaten aan de natuur. Dit komt ten goede aan de biodiversiteit. Om een indruk te geven van de verdeling van het land: driekwart is voor de dieren (kippen, varkens en koeien) en een kwart wordt gebruikt voor de teelt van groente en fruit. Met name de koeien en varkens hebben behoorlijk wat ruimte nodig om ze een goed leven te bieden. De boerderij streeft ernaar om in het produceren van het eigen voer voor de dieren te voorzien maar dat is nog niet helemaal voor elkaar. Er moet nog voer worden ingekocht.

bezoek_de_vlinderstrik_varken
bezoek_de_vlinderstrik_weiland

Naast de grond voor het telen van groente heeft men ook 3 verschillende boomgaarden aangelegd. Bij de 1e en 2e zijn bessenstruiken, perenbomen, kweepeer en nashipeer aangeplant. Bij de 3e boomgaard zijn verschillende appelrassen gepoot. Men moet niet denken, dat men binnen 1 jaar al heel veel opbrengst van het fruit heeft. Voor een goede opbrengst duurt het een aantal jaren.

bezoek_de_vlinderstrik_bomen
bezoek_de_vlinderstrik_weiland_water

Na het bezoek aan de varkens lopen we terug naar het centrale punt van de boerderij, de schuur. Zo komen we langs de kruiden en pluktuin, die momenteel verder uitgebouwd wordt. Zo zie je dat alles voortdurend in ontwikkeling is en dat het stapsgewijs verloopt. Men moet niet verwachten, dat alles direct klaar is om te oogsten. Dat kost bloed, zweet en tranen. En het kan niet zonder inzet van alle leden. Daarnaast zou het niet kunnen zonder dat de boer, die als een soort bedrijfsleider, de boel in goede banen leidt. Men werkt met een paar 100 gelijkgestemden aan een gemeenschappelijk doel en dat is om op een natuurlijke verantwoorde manier voedsel te produceren zonder bestrijdingsmiddelen met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Mocht je na het lezen van dit artikel enthousiast zijn en kun je niet popelen om een Herenboerderij in de omgeving Delft-Rijswijk mee helpen op te starten vul dan onderstaande formulier in.
    Ik wil graag    Deze inhoud is geblokkeerd vanwege jouw cookievoorkeuren.

    Accepteer alle cookies om deze content weer te geven.
    Wijzig jouw cookievoorkeuren.


    Deel dit bericht: